• ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗ
Κελαήδι Συνταγή \

Μερίδες: 6 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 3½ ώρες
Δυσκολία: Μέτρια

Υλικά
  • 250 γρ. φέτα ΗΠΕΙΡΟΣ κομμένη σε κύβους
  • 300 γρ. κεφαλοτύρι ΗΠΕΙΡΟΣ κομμένο σε κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο
  • 1½ κιλό μοσχαράκι σπάλα κομμένο σε μερίδες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε κομμάτια
  • 4-5 πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
  • 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικά)
Εκτέλεση1. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με καπάκι και προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Στρώνετε τις μερίδες του κρέατος στη γάστρα, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μισό βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ και ανακατεύετε.
2. Σκεπάζετε το κρέας με τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, συνεχίζετε με μια στρώση από πιπεριές, αλατοπιπερώνετε και τελειώνετε με μια στρώση από ντομάτες τις οποίες αλατοπιπερώνετε επίσης και περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Προσθέτετε και το υπόλοιπο βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ σε κομματάκια.
3. Καλύπτετε το σκεύος με το καπάκι του ή αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 3 ώρες περίπου, ενώ ενδιάμεσα, κάθε μισή ώρα χτυπάτε την επιφάνεια του φαγητού με ξύλινη σπάτουλα, να κατέβουν τα λαχανικά.
4. Όταν το κρέας μαλακώσει καλά, προσθέτετε τους κύβους των τυριών ΗΠΕΙΡΟΣ, σπρώχνοντάς μερικούς προσεκτικά προς το εσωτερικό του φαγητού σε διάφορα σημεία κι αφήνοντας κάποιους άλλους στην επιφάνεια.
5. Ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη.
6. Αφήνετε το φαγητό να κρυώσει λίγο εκτός φούρνου, πριν το σερβίρετε στο τραπέζι μαζί με τη γάστρα.

Μυστικό

Αν διαπιστώσετε ότι το φαγητό έχει «στεγνώσει», προσθέστε λίγο λευκό ξηρό κρασί.

flag flag flag flag flag flag