• ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗ
Κέικ με ξηρούς καρπούς και φρούτα \

Χρόνος προετοιμασίας: 25΄
Χρόνος ψησίματος: 90΄
Δυσκολία: Δύσκολη

Υλικά
  • 250γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο και λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 200γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ τ. Κερκύρας 100% Αγελαδινό
  • 450γρ. αλεύρι και λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα της φόρμας
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 350γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 6 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 150γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 100γρ. ξανθές σταφίδες
  • 100γρ. φρουί γλασέ (ζαχαρωμένα φρούτα σε κυβάκια)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 80 ml λικέρ βύσσινο ή κονιάκ

Για τη διακόσμηση:

  • ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση1. Αλευρώνετε και βουτυρώνετε τη φόρμα σας και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μπολ και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα ή τα καρύδια και τα φρουί γλασέ.
2. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα και μετά την αδειάζετε σε ένα μπολ.
3. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το λιωμένο βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ, το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ τ. Κερκύρας και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτετε τους κρόκους των αβγών και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
4. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε το αλεύρι σε δόσεις και εναλλάξ με το μείγμα των ξερών φρούτων και το λικέρ. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε στο μπολ τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.
5. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε για 1½ ώρα περίπου στους 170°C. Όταν ψηθεί το κέικ το ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως.
6. Όταν κρυώσει το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε. Αν θέλετε να δώσετε στο κέικ σας χριστουγεννιάτικη διάθεση, μπορείτε να το διακοσμήσετε με καρύδια και σπόρους ροδιού.

Μυστικό

Το κέικ θέλει αργό ψήσιμο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος μην ανοίξετε καθόλου το φούρνο, γιατί το κέικ θα «καθίσει».

flag flag flag flag flag flag