• ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗ
Γαλακτομπούρεκο Συνταγή \

Μερίδες: ένα ταψί 25x35εκ.
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 50-60΄
Δυσκολία: Μέτρια

Υλικά
  • 150γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • 500γρ φύλλα κρούστας για γλυκά

Για την κρέμα:

  • 100 γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο
  • 1.700ml φρέσκο γάλα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
  • ξύσμα λεμονιού
  • 6 αβγά
  • 160γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 65γρ. κορν φλάουρ

Για το σιρόπι:

  • 750γρ ζάχαρη άχνη
  • 50γρ. γλυκόζη
  • 600ml νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση1. Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά και τα βράζετε για 10 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
2. Ρίχνετε σε ξεχωριστή κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και τα βάζετε να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά.
3. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το σιμιγδάλι και το κορν φλάουρ μέχρι να ενοποιηθούν. Προσθέτετε λίγο από το γάλα και αδειάζετε σιγά σιγά το μείγμα στο υπόλοιπο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα.
4. Αφήνετε την κρέμα να πάρει μια βράση, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα. Προσθέτετε το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ και δίνετε μια βράση ακόμη πριν απομακρύνετε την κρέμα από τη φωτιά.
5. Βουτυρώνετε ένα ταψί μετρίου μεγέθους. Απλώνετε τα μισά φύλλα στον πάτο του, βουτυρώνοντάς τα ένα προς ένα. Ρίχνετε από πάνω την κρέμα και την ισιώνετε με κουτάλι. Διπλώνετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, για να κλείσετε την κρέμα μέσα τους και τις βουτυρώνετε προσεκτικά. Τοποθετείτε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα. Κόβετε τα φύλλα που εξέχουν τριγύρω με μαχαίρι ή ψαλίδι και σπρώχνετε με το πινέλο τις άκρες τους προς τα μέσα.
6. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζετε την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου και το ραντίζετε με λίγο νερό. Το περιχύνετε με όσο βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ σας περίσσεψε και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
7. Βγάζετε το γαλατομπούρεκο από το φούρνο και το αφήνετε 2 λεπτά να κρυώσει. Με μια κουτάλα, ρίχνετε από πάνω το κρύο σιρόπι σε μικρές δόσεις, κρατώντας λίγο στην άκρη. Μόλις δείτε ότι απορροφήθηκε όλο, προσθέτετε το σιρόπι που κρατήσατε για να μη στεγνώσει το γλυκό. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε σε πιάτα.

Μυστικό

Αντί για ένα ταψί, μπορείτε να φτιάξετε ατομικά τυλιχτά γαλακτομπούρεκα ως εξής: Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και αφού τα βουτυρώσετε, τα διπλώνετε στη μέση, βάζετε στο κέντρο μια ποσότητα κρέμας, κλείνετε αριστερά και δεξιά τα φύλλα και τα τυλίγετε σε χαλαρά ρολά.

flag flag flag flag flag flag