• ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗ
Μπουγάτσα \

Μερίδες: ένα τετράγωνο ταψί 25x25εκ.
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 40-50΄
Δυσκολία: Μέτρια

Υλικά
  • 100γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • ½ κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά

Για την κρέμα:

  • 50 γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο
  • 1 λίτρο γάλα
  • 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 230 γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 βανίλιες

Για το σερβίρισμα:

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα τριμμένη
Εκτέλεση1. Πρώτα ετοιμάζετε την κρέμα: Κρατάτε λίγο γάλα στην άκρη και ρίχνετε το υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού και τη μισή ζάχαρη. Όταν πάρει βράση το γάλα, ρίχνετε λίγο λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα για να μη σβολιάσει η κρέμα.
2. Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, τις βανίλιες και το γάλα που κρατήσατε και τα προσθέτετε στην κρέμα. Ανακατεύετε κι αφήνετε να πάρουν μαζί μια βράση ακόμη. Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ, ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει.
3. Βουτυρώνετε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού σας. Παίρνετε τα μισά φύλλα και τα στρώνετε βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας να εξέχουν από το ταψί. Ρίχνετε από πάνω την κρέμα, φέρνετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, τις βουτυρώνετε προσεκτικά και σκεπάζετε την κρέμα με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα. Κόβετε με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι τα φύλλα που εξέχουν περιφερειακά γύρω από το ταψί και με το βουτυρωμένο πινέλο σας τα σπρώχνετε προς τα μέσα.
4. Χαράζετε την επιφάνεια της μπουγάτσας σε τετράγωνα κομμάτια, την περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ και την ψήνετε σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 175°C, για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
5. Σερβίρετε την μπουγάτσα ζεστή ή χλιαρή, πασπαλισμένη με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Μυστικό

Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε ατομικές μπουγάτσες ως εξής: Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα και αφού τα βουτυρώσετε, τα διπλώνετε στη μέση και τοποθετείτε στο κέντρο μια ποσότητα κρέμας. Τα κλείνετε σε πακέτα και τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί.

flag flag flag flag flag flag