• ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗ
Γαλακτομπούρεκο \

 Μερίδες: 
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος ψησίματος:
Δυσκολία: 

 

Υλικά

Για την κρέμα:

  • 1800 ml γάλα
  • 180 γρ σιμιγδάλι
  • 430 γρ ζάχαρη
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 2 κλωνάρια βανίλια
  • 100 γρ βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ τύπου ΚΕΡΚΥΡΑΣ 50% Αγελαδινό & 50% Αιγοπρόβειο γάλα
  • ξύσμα απο 2 λεμόνια

 

Για το σιρόπι:

  • 600 γρ ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • φλούδα απο 1 πορτοκάλι
  • 75 γρ γλυκόζη
  • 1 ξύλο κανέλα

Για το φύλλο:

  • 500 γρ φύλλο κρούστας (14 λεπτά φύλλα περίπου)
  • 150 γρ βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ τύπου ΚΕΡΚΥΡΑΣ 50% Αγελαδινό & 50% Αιγοπρόβειο γάλα
  • 70 γρ λιωμένο βούτυρο γάλακτος ΗΠΕΙΡΟΣ
  • 75 γρ ηλιέλαιο

 

Εκτέλεση

Για την κρέμα
1. Ξεκινήστε με την κρέμα βάζοντας το γάλα, τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν. Τα υπόλοιπα υλικά, κρόκους, το ξύσμα λεμόνι και την υπόλοιπη ζάχαρη τα βάζουμε σε ένα μπολ.
2. Λίγο πριν βράσει το γάλα ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε και αφήνετε να βράσει για 2 λεπτά. Στη συνέχεια παίρνετε από τη μείγμα της κατσαρόλας και σιγά σιγά το βάζετε στο μείγμα του μπολ ανακατεύοντας και αυτό το βάζετε πάλι στην κατσαρόλα και βράζετε για 2 λεπτά πάλι.
3. Αφαιρέστε την κατσαρόλα απ τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ τύπου ΚΕΡΚΥΡΑΣ 50% Αγελαδινό & 50% χωρίς να ανακατέψετε, αφήστε το να λιώσει πάνω στην κρέμα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην πιάσει κρούστα η κρέμα, αφήστε να κρυώσει για περίπου 35 λεπτά.
Για το σιρόπι
Βάζετε ολα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και το βάζετε στη φωτιά. Όταν ξεκινήσει να βράζει μετρήστε 4 λεπτά και αφαιρέστε απ τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει πολύ καλά. Το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
Για το φύλλο-στήσιμο στο ταψί
1. Σε ενα μπολ ανακατέψτε το δυο ειδών βούτυρο που έχετε λιώσει και το ηλιέλαιο. Σε ενα ταψάκι 35x25 περίπου λαδώστε με το μείγμα και ξεκινήστε να στρώνετε ανα 2 τα φύλλα, αλλά προσοχή, τα μισά τα βάζετε απέξω και το υπόλοιπο μέσα, δηλαδή στο τέλος με το μισό που έχετε αφήσει απ έξω τυλίγετε την κρέμα.
2. Λαδώνετε ανα δυο λοιπόν και οταν τελειώσουν τα φύλλα ρίχνετε μέσα την κρέμα και ξεκινήστε να βάζετε τα φύλα μέσα σκεπάζοντας την κρέμα λαδώνοντας ένα ένα τώρα τα φύλλα.
3. Χαράζετε σε κομμάτια, βουτυρώνετε απο πάνω και στη συνέχεια ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά και αφού το βγάλετε απ τον φούρνο περιχύνετε με το κρύο σιρόπι.

Συνταγή απο το chef Πέτρο Συρίγο.

flag flag flag flag flag flag