Είναι γεγονός ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε μια βιωματική σχέση με το τυρί. Εξάλλου, θεωρούμαστε οι εφευρέτες του. Το τυρί που παρασκεύαζε ο Κύκλωπας Πολύφημος και περιγράφει τον 8ο π.Χ. αιώνα ο Όμηρος στην Οδύσσειά του, θεωρείται ο πρόγονος του τυριού Φέτα. Ο μύθος λέει ότι κάποια μέρα, ο Πολύφημος διαπίστωσε με μεγάλη του έκπληξη, ότι το γάλα που συνέλλεγε από τα πρόβατά του και μετέφερε σε ασκούς από στομάχια ζώων, είχε πάρει μια στερεά, εύγευστη και διατηρήσιμη μορφή.

Η τυροκομική ιστορία της φέτας είναι τόσο μακριά που μέχρι πρόσφατα, η λέξη τυρί σήμαινε μόνο τη φέτα. Οι περιοχές που παράγεται και φέρει νόμιμα σήμερα το όνομά της είναι: Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησος και Λέσβος.

Η Ήπειρος, με την τεράστια ποικιλία χόρτων και βοτάνων που την χαρακτηρίζει, δίνει ίσως το πιο πλούσιο και αρωματικό γάλα για την παραγωγή φέτας. Η Ήπειρος συνδυάζει βουνό και θάλασσα, μια πλούσια χλωρίδα με έναν απεριόριστο αριθμό βοτάνων και μυρωδικών που της επιτρέπουν να παράγει φυσικά, μοναδικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, με ξεχωριστή γεύση. Έτσι, χάρη και στην τυροκομική τέχνη των Ηπειρωτών, η φέτα που παράγεται στην περιοχή χαρακτηρίζεται από τη σπιρτάδα της γεύσης και το ξεχωριστό άρωμά της.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, μια ομάδα επιχειρηματιών συνεργαζόμενη με ντόπιους τυροκόμους, ίδρυσε την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ. Το όραμά τους ήταν να συνδυάσουν την τέχνη της τοπικής τυροκομίας και τις παραδοσιακές συνταγές με την τεχνολογία, με σκοπό να παράγουν φέτα και παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της γεύσης και της ποιότητας. Το 1997, το 100% των μετοχών της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ αποκτάται από την ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε., μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση με μεγάλη ιστορία στον χώρο των τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα. Έκτοτε, λειτουργεί και αναπτύσσεται υπό την στιβαρή καθοδήγηση ενός σημαντικού Έλληνα οραματιστή επιχειρηματία, του Παντελή Παντελιάδη και βάσει, ενός δυνατού επενδυτικού πλάνου το οποίο έχει υπερβεί τα 35.000.000€, σε επεκτάσεις, εξοπλισμό, καινοτόμες διαδικασίες και ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού.

Μερικές χρονιές – σταθμοί στην ιστορία της Ήπειρος:

1994 – Ίδρυση της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ στον Αμμότοπο Άρτας. Αρχικά παράγονται τα προϊόντα Φέτα, Κεφαλογραβιέρα και Μυζήθρα. Είναι η πρώτη εταιρεία που κυκλοφόρησε φέτα συσκευασμένη σε άλμη στην Ελλάδα, για την καλύτερη συντήρησή της.
1995 – Η αποκλειστική διανομή των προϊόντων Ήπειρος ανατίθεται στην ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε. Παράλληλα ξεκινούν οι εξαγωγές των προϊόντων Ήπειρος στο εξωτερικό. Σήμερα οι εξαγωγές αποτελούν το 15% των πωλήσεων.
1996 – Ξεκινά η παραγωγή και διάθεση του προϊόντος Γραβιέρα Ήπειρος.
1997 – Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ μεταβιβάζεται πλήρως στην ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε.
1997 – Ξεκινά η παραγωγή και διάθεση του προϊόντος Κεφαλοτύρι Ήπειρος.
1997 – Ήταν η πρώτη εταιρία του κλάδου που πιστοποιήθηκε κατά ISO 9001 : 2000. Μέχρι σήμερα έχει λάβει και άλλες σημαντικές πιστοποιήσεις όπως: ISO 22000 και IFS.
1998 – Ξεκινά η παραγωγή της 1ης γραβιέρας με προβιοτικά, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
1999 – Διεύρυνση της γκάμας με το Γιδοτύρι Ήπειρος από 100% κατσικίσιο γάλα (Το 1ο 100% κατσικίσιο τυρί στην Ελλάδα) & το Βούτυρο Ήπειρος Γάλακτος Λιωμένο.
2004 – Με 140 άτομα ως μόνιμο και εποχιακό προσωπικό, γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα του Νομού Άρτας.
2007 – Η συλλογή γάλακτος γίνεται πλέον μόνο με 100% ιδιόκτητα φορτηγά-βυτία, μέσα από προψυχόμενες δεξαμενές γάλακτος που η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ έχει μοιράσει σε όλους τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται.
2007 – Η Φέτα Ήπειρος λαμβάνει το χρυσό βραβείο γεύσης στον 1ο διαγωνισμό ελληνικών τυριών, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 1ου φεστιβάλ ελληνικού γάλακτος & τυριού. Μέχρι σήμερα η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ έχει λάβει συνολικά 18 διακρίσεις και βραβεία για τα προϊόντα της.
2007 – Λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής και πώλησης ενέργειας (1ος στη Δυτική Ελλάδα) δυναμικότητας 20 κwh από 21/9/2007.
2007 - Λανσάρει το Λογάδι Ήπειρος, το παραδοσιακό τυρί με την ιδιαίτερα πλούσια γεύση και με μόνο 17% λιπαρά.
2008 – Ξεκινά η παραγωγή και η διάθεση του Ήπειρος Ελαφρύ με μόνο 12% λιπαρά.
2007-2009 – Γίνεται αναδιοργάνωση του τμήματος παραγωγής & συσκευασίας των προϊόντων (επένδυση 17.000.000 €)
2010 - Λανσάρει το ανθότυρο
2013 - Λανσάρει το Ήπειρος Οικογενειακό.
2014 – Λανσάρει την Ήπειρος Μαλακή. Το νέο προϊόν της Ήπειρος παράγεται από 100% αιγοπρόβειο γάλα και διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της φέτας.
2015 – Κυκλοφορεί στην αγορά το Μανούρι, το Αγελαδινό και η καινοτόμος Φέτα με 40% Λιγότερο Αλάτι.

 

Σήμερα η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ, απασχολεί 180 άτομα, συνεργάζεται με 350 προμηθευτές και προμηθεύεται γάλα από 1.500 κτηνοτρόφους.

 

flag flag flag flag flag flag