Το σερβίρισμα του τυριού χωρίζεται, μπορούμε να πούμε, σε δύο κατηγορίες. Η μία αφορά στο σερβίρισμα του καθημερινού τραπεζιού κι η άλλη του επίσημου. Στο καθημερινό σας τραπέζι θα πρέπει να βγάζετε από το ψυγείο την τυριέρα με το τυρί και να κόβετε όσο θέλετε, με το ειδικό πάντα μαχαίρι και μετά το τέλος του φαγητού σας να την τοποθετείτε πάλι στο ψυγείο. Αν πάλι δεν έχετε τυριέρα, βγάζετε το τυρί από το ψυγείο, το τοποθετείτε σ’ ένα ξύλο κοπής, κόβετε όσο θέλετε και το ξαναβάζετε πίσω στο ψυγείο, αφού το τυλίξετε πάλι σε διάφανη μεμβράνη. Στο επίσημο τραπέζι, επειδή ο αριθμός των τυριών που θα σερβίρετε είναι σίγουρα μεγαλύτερος απ’ ότι στο καθημερινό, θα χρειαστείτε μια μεγαλύτερη τυριέρα, στην οποία θα χωράνε τουλάχιστον 4 μεγάλα κομμάτια τυριού από διαφορετικά είδη.

Σημαντικό επίσης είναι να βγάζετε από το ψυγείο το τυρί ή τα τυριά περίπου μισή ώρα πριν από το σερβίρισμα, γιατί έτσι αναδεικνύεται περισσότερο το άρωμα και η γεύση τους. Εξαίρεση αποτελούν όμως τα μαλακά τυριά, τα οποία καλό είναι να τα βγάζετε περίπου 10 λεπτά πριν από το σερβίρισμά τους, γιατί διαφορετικά χαλάει η υφή τους και ξινίζουν εύκολα.

flag flag flag flag flag flag