1. Η ονομασία ‘φέτα’ αναγνωρίζεται ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

2. Πρέπει να παράγεται αποκλειστικά από φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο γάλα η μίγμα πρόβειου και γίδινου.

3. Το χρώμα της φέτας πρέπει να είναι έντονα λευκό. Η υφή της πρέπει να είναι συμπαγής στο κόψιμο, δηλαδή να μην τρίβεται, να έχει λίγες σχισμές και το άρωμά της να είναι πλούσιο.

4. Η φέτα όταν τρώγεται, πρέπει να λιώνει όμορφα στο στόμα αφήνοντας μια ευχάριστη χαρακτηριστική γεύση.

5. Στα σημεία πώλησης, η φέτα πρέπει να είναι σε ψυχόμενο χώρο σε θερμοκρασία 2-6° C.

6. Η περιεκτικότητά της σε αλάτι πρέπει να μην είναι μεγάλη, αλλά να είναι όση χρειάζεται για να αποκτά την μοναδική νοστιμιά της. Εάν είναι πολύ αλμυρή τότε κάτι κρύβει.

7. Να είσαστε πολύ προσεκτικοί όταν η φέτα πωλείται σε τιμή χαμηλότερη από τον μέσο όρο της αγοράς. Να θυμάστε ότι στα τρόφιμα η τιμή εξαρτάται από την ποιότητα.

8. Όταν αγοράζετε συσκευασμένη φέτα να ελέγχετε εάν είναι αεροστεγώς κλεισμένη. Η ημερομηνία που την αγοράζετε να απέχει τουλάχιστον ένα μήνα από την ημερομηνία λήξης, ούτως ώστε η φέτα να είναι φρέσκια.

9. Όπως όλα τα τυριά έτσι και η φέτα διατηρεί τις καλύτερες γευστικές της ιδιότητες για μικρό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να προμηθεύεστε μικρότερες ποσότητες σε συχνότερα χρονικά διαστήματα ή να προτιμάτε τις επώνυμες συσκευασίες από το ράφι του Σούπερ Μάρκετ.

10. Ζητάτε πάντοτε την φέτα με τ’ όνομά της, επώνυμα, καθώς αυτό και μόνο αποτελεί την εγγύηση ποιότητας του παραγωγού. Προτιμάτε φέτα από δοχείο, και όχι από βαρέλι, καθώς αυτός ο τρόπος παραγωγής είναι πολύ πιο υγιεινός, ασφαλής και καθαρός.

flag flag flag flag flag flag