Τα τυριά διακρίνονται σε διάφορα είδη ανάλογα με:

• Το γάλα από το οποίο έχει παραχθεί: πχ. τυρί πρόβειο, αγελάδος, κατσικίσιο ή μίξη αυτών (όπως η φέτα όπου παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα)

• Τη σύσταση τους και το ποσοστό υγρασίας τους: Σκληρά (πχ. κεφαλογραβιέρα), ημίσκληρα (πχ. κασέρι) και μαλακά (πχ. Ανθότυρο)

• Τα λιπαρά που περιέχουν: με πλήρη λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά (light)

• Τον τόπο παραγωγής τους: πχ Κασέρι Μυτιλήνης ή Γραβιέρα Κρήτης

flag flag flag flag flag flag