bluebg_le

Συχνές Ερωτήσεις

bluebg_ri
Πως πρέπει να τρώγεται το τυρί;

Οι ειδικοί του τυριού λένε ότι το τυρί πρέπει να τρώγεται ωμό, σαν συνοδευτικό στο τραπέζι μας, στο πρωινό, στις σαλάτες. Υπάρχουν όμως και μερικά τυριά που είναι εξίσου γευστικά όταν ψηθούν, όπως η φέτα, το Γιδοτύρι, η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι. Άλλα πάλι τυριά, μπορείτε να τα μαγειρέψετε μαζί με άλλα προϊόντα, μέσα σε σάλτσες, σε διάφορες πίτες ή ακόμη και σε γλυκά. Τέτοια τυριά είναι η φέτα, η Ζυμήθρα και το Λογάδι. Θα πρέπει όμως να θυμάστε ότι από τυρί σε τυρί διαφέρει η σκληρότητα, ή γεύση, η υφή, η περιεκτικότητα σε αλάτι. Έτσι, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος κοπής τυριών;

Για την κοπή και το σερβίρισμα του τυριού στο σπίτι πρέπει να υπάρχουν ειδικά μαχαίρια, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από εξειδικευμένα καταστήματα οικιακών ειδών ή από τμήματα με οικιακά είδη σε super market. Τα ειδικά αυτά μαχαίρια στην άκρη τους έχουν δύο μικρές μύτες, που διευκολύνουν πολύ το σερβίρισμα των μικρών κομματιών του τυριού. Ανάλογα με το τύπο τυριού κυκλοφορούν με ή χωρίς δοντάκια. Χρήσιμο επίσης είναι και το ξύλο κοπής, στο οποίο τοποθετείτε το τυρί για να το κόβετε ευκολότερα, αλλά και να σερβίρεται στο κέντρο του τραπεζιού.

Τα σχήματα των κομματιών του τυριού που μπορείτε να κόψετε ποικίλλουν, με επικρατέστερα τις φέτες, τα τρίγωνα και τους κύβους. Τα σκληρά τυριά όπως η κεφαλογραβιέρα, η γραβιέρα, και το κεφαλοτύρι μπορείτε ασφαλώς και να τα τρίψετε.

Τι πρέπει να γνωρίζω για το σερβίρισμα των τυριών;

Το σερβίρισμα του τυριού χωρίζεται, μπορούμε να πούμε, σε δύο κατηγορίες. Η μία αφορά στο σερβίρισμα του καθημερινού τραπεζιού κι η άλλη του επίσημου. Στο καθημερινό σας τραπέζι θα πρέπει να βγάζετε από το ψυγείο την τυριέρα με το τυρί και να κόβετε όσο θέλετε, με το ειδικό πάντα μαχαίρι και μετά το τέλος του φαγητού σας να την τοποθετείτε πάλι στο ψυγείο. Αν πάλι δεν έχετε τυριέρα, βγάζετε το τυρί από το ψυγείο, το τοποθετείτε σ’ ένα ξύλο κοπής, κόβετε όσο θέλετε και το ξαναβάζετε πίσω στο ψυγείο, αφού το τυλίξετε πάλι σε διάφανη μεμβράνη. Στο επίσημο τραπέζι, επειδή ο αριθμός των τυριών που θα σερβίρετε είναι σίγουρα μεγαλύτερος απ’ ότι στο καθημερινό, θα χρειαστείτε μια μεγαλύτερη τυριέρα, στην οποία θα χωράνε τουλάχιστον 4 μεγάλα κομμάτια τυριού από διαφορετικά είδη.

Σημαντικό επίσης είναι να βγάζετε από το ψυγείο το τυρί ή τα τυριά περίπου μισή ώρα πριν από το σερβίρισμα, γιατί έτσι αναδεικνύεται περισσότερο το άρωμα και η γεύση τους. Εξαίρεση αποτελούν όμως τα μαλακά τυριά, τα οποία καλό είναι να τα βγάζετε περίπου 10 λεπτά πριν από το σερβίρισμά τους, γιατί διαφορετικά χαλάει η υφή τους και ξινίζουν εύκολα.

Πως πρέπει να συντηρώ τα τυριά που αγοράζω;

Καταρχήν, η ποσότητα τυριού που αγοράζεται θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σας το πολύ για 2-3 μέρες, εκτός αν έχετε προγραμματίσει κάποια εκδήλωση (γιορτή) στο σπίτι σας και χρειάζεται να αγοράσετε μεγάλη ποσότητα κάποιου ή κάποιων τυριών για την παρασκευή συγκεκριμένων φαγητών. Αν δεν επισκέπτεστε το super market πολύ συχνά, προτιμήστε τα επώνυμα, συσκευασμένα σε κενό αέρος τυριά (vacuum) ή σε ταπεράκι με άλμη.

Το τυρί θα πρέπει να το τυλίγετε ερμητικά με διαφανή μεμβράνη για να προφυλάσσεται από τις άλλες μυρωδιές στο ψυγείο, αλλά και για να προλαβαίνετε την ξηρότητα. Επίσης, μια καλή τυριέρα συντήρησης είναι ιδανική για τη φύλαξή του, με την προϋπόθεση να μην τοποθετείτε μαζί μαλακά και σκληρά τυριά. Τέλος, κάθε φορά που θέλετε να καταναλώσετε κάποιο τυρί από το ψυγείο σας, καλό θα είναι να κόβετε όσο χρειάζεστε και το υπόλοιπο να το συσκευάζετε και να το τοποθετείτε πάλι αμέσως στο ψυγείο. Στο δε ψυγείο μην παραλείπετε να αφήνετε κενό μεταξύ των τροφίμων, ώστε να κυκλοφορεί η ψύξη.

Βούτυρο Ήπειρος – Μικρά Μυστικά

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιώ το Βούτυρο Ήπειρος Λιωμένο κατευθείαν βγάζοντας το από το ψυγείο;

Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το Βούτυρο Ήπειρος Λιωμένο, είναι προτιμότερο να το αφήνουμε εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα, έτσι ώστε να λιώσει μόνο του. Όταν όμως φτιάχνουμε κουραμπιέ, καλό είναι να χτυπάμε το βούτυρο παγωμένο μαζί με την άχνη.

Το Βούτυρο Ήπειρος Λιωμένο κάνει για όλα τα γλυκά ή μόνο για τα παραδοσιακά;

Το Βούτυρο Ήπειρος Λιωμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά γλυκά χωρίς να αφήνει κάποια οσμή. Αντιθέτως μάλιστα, σε πολλά γλυκά για να δώσουμε ωραίο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε Βούτυρο Ήπειρος μαζί με το βούτυρο της συνταγής.

Επίσης, για να δώσουμε ωραία γεύση στα κέικ, τα αλείφουμε με ένα πινέλο με Βούτυρο Ήπειρος Λιωμένο όταν τα βγάζουμε από το φούρνο για να το απορροφήσουν καλύτερα. Συγχρόνως, δίνει υπέροχη γεύση όταν προστίθεται και σε ζύμες, όπως τσουρέκι, βασιλόπιτες, πίτες, γλυκά ψωμιά και μπριός.

Ποια είναι τα είδη των τυριών;

Τα τυριά διακρίνονται σε διάφορα είδη ανάλογα με:

• Το γάλα από το οποίο έχει παραχθεί: πχ. τυρί πρόβειο, αγελάδος, κατσικίσιο ή μίξη αυτών (όπως η φέτα όπου παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα)

• Τη σύσταση τους και το ποσοστό υγρασίας τους: Σκληρά (πχ. κεφαλογραβιέρα), ημίσκληρα (πχ. κασέρι) και μαλακά (πχ. Ανθότυρο)

• Τα λιπαρά που περιέχουν: με πλήρη λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά (light)

• Τον τόπο παραγωγής τους: πχ Κασέρι Μυτιλήνης ή Γραβιέρα Κρήτης

Ο δεκάλογος της καλής φέτας

1. Η ονομασία ‘φέτα’ αναγνωρίζεται ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

2. Πρέπει να παράγεται αποκλειστικά από φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο γάλα η μίγμα πρόβειου και γίδινου.

3. Το χρώμα της φέτας πρέπει να είναι έντονα λευκό. Η υφή της πρέπει να είναι συμπαγής στο κόψιμο, δηλαδή να μην τρίβεται, να έχει λίγες σχισμές και το άρωμά της να είναι πλούσιο.

4. Η φέτα όταν τρώγεται, πρέπει να λιώνει όμορφα στο στόμα αφήνοντας μια ευχάριστη χαρακτηριστική γεύση.

5. Στα σημεία πώλησης, η φέτα πρέπει να είναι σε ψυχόμενο χώρο σε θερμοκρασία 2-6° C.

6. Η περιεκτικότητά της σε αλάτι πρέπει να μην είναι μεγάλη, αλλά να είναι όση χρειάζεται για να αποκτά την μοναδική νοστιμιά της. Εάν είναι πολύ αλμυρή τότε κάτι κρύβει.

7. Να είσαστε πολύ προσεκτικοί όταν η φέτα πωλείται σε τιμή χαμηλότερη από τον μέσο όρο της αγοράς. Να θυμάστε ότι στα τρόφιμα η τιμή εξαρτάται από την ποιότητα.

8. Όταν αγοράζετε συσκευασμένη φέτα να ελέγχετε εάν είναι αεροστεγώς κλεισμένη. Η ημερομηνία που την αγοράζετε να απέχει τουλάχιστον ένα μήνα από την ημερομηνία λήξης, ούτως ώστε η φέτα να είναι φρέσκια.

9. Όπως όλα τα τυριά έτσι και η φέτα διατηρεί τις καλύτερες γευστικές της ιδιότητες για μικρό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να προμηθεύεστε μικρότερες ποσότητες σε συχνότερα χρονικά διαστήματα ή να προτιμάτε τις επώνυμες συσκευασίες από το ράφι του Σούπερ Μάρκετ.

10. Ζητάτε πάντοτε την φέτα με τ’ όνομά της, επώνυμα, καθώς αυτό και μόνο αποτελεί την εγγύηση ποιότητας του παραγωγού. Προτιμάτε φέτα από δοχείο, και όχι από βαρέλι, καθώς αυτός ο τρόπος παραγωγής είναι πολύ πιο υγιεινός, ασφαλής και καθαρός.

Πόσο καιρό ωριμάζει η φέτα?

Σύμφωνα με το νόμο η φέτα ωριμάζει για τουλάχιστον 2 μήνες. Η ωρίμανσή της γίνεται σε ειδικούς χώρους με θερμοκρασία 2-4° C και υγρασία γύρω στο 98%. Οι έρευνες που έχουμε κάνει στην ΗΠΕΙΡΟΣ, μας έχουν δείξει ότι στους 2-3 μήνες η φέτα έχει αποκτήσει την καλύτερη δυνατή γεύση, άρωμα και υφή.

Τι κάνω με το τυρί που έχει μουχλιάσει?

Αν η αλλοίωση στο τυρί είναι επιφανειακή, μπορείτε να καθαρίσετε με ένα μαχαίρι τη μούχλα από το τυρί (για ασφάλεια κόψτε το σε βάθος 1 εκατοστού από την επιφάνεια στα κίτρινα τυριά, και 2 εκατοστά στα λευκά) και να καταναλώσετε το υπόλοιπο ανεπηρέαστο τμήμα του άμεσα. Αν αφήσετε ξανά το τυρί στο ψυγείο θα μουχλιάσει ξανά πολύ πιο γρήγορα από ότι την πρώτη φορά.

flag flag flag flag flag flag